Kommentar: CAN:s rapport om narkotikapriser

Årets CAN-rapport om narkotikapriser, https://www.can.se/app/uploads/2020/05/can-rapport-191-narkotikaprisutvecklingen-i-sverige-1988-2019.pdf, passerade mig först utan större intresse. Det mesta tänkte jag redan var välkänt. Priserna har gått ner (förutom för cannabis, vilket förklaras av ökad THC-halt) det är mer spridning av narkotikan i landet och uppskattningsvis är det över en miljard kronor som cannabis omsätter.

Men så hörde jag på SANDT!-podden där Ulf Guttormsson, rapportens författare, var gäst. Jag lyssnade till samtalet, läste rapporten, och får ut följande utifrån ett humant, restriktivt perspektiv på narkotikapolitiken:

– Priserna har förvisso gått ner, men gjorde det mestadels före år 2000. I tjugo år har priserna i princip varit oförändrade med en hyfsat stabil marknad.

– Cannabisomsättningen utgör enbart 45% av narkotikaomsättningen. Så en legalisering av cannabis skulle inte ens beröra en majoritet av narkotikaförsäljningen. Övrig narkotika skulle fortfarande kunna säljas av de gängkriminella plus den cannabis som ändå skulle säljas till ungdomar och personer som av ålder eller kostnad väljer en illegal marknad. Det stärker argumentet att en legalisering av cannabis inte är den stora lösningen på gängkriminaliteten.

– Sveriges priser är fortfarande högre än Västeuropa (UNODC) och jämfört med EMCDAA-länder. Vilket i sin tur borde hålla nere svensk konsumtion av narkotika.

– I podden menar Ulf Guttormsson att tullens och polisens beslag bidragit till att hålla uppe priserna (och därmed, får vi anta, hålla nere konsumtionen). Sverige gör fler beslag än många andra länder, vilket har betydelse.

Lyssna på SANDT!-podden här

Posted in Aktuellt and tagged , , , , .