Droghandboken

Droghandboken

Hur kan du förebygga att unga i din närhet börjar använda narkotika? Vi har tagit fram ett studiematerial för föräldrar, lärare och andra vuxna nära unga som vill få mer kunskap om narkotikafrågor och möjlighet att prata och diskutera med andra. Intresserad? Läs mer och starta din studiecirkel här

Materialet är upplagt så att deltagarna läser texter och frågor tillsammans. Det är alltså inte tänkt som en handledning endast till studiecirkelledaren.

Däremot är det viktigt att studiecirkelledaren gått igenom materialet i förväg och avvägt innehåll, frågor och tidsåtgång utifrån cirkelns deltagare.

Materialet är indelat i fem träffar, varav de första fyra fokuserar på frågor om ungdomar och narkotika och utgår från ett nära perspektiv kring familjen, skolan och samhället. Den femte träffen är valfri och lyfter några vanligt förekommande frågor i den svenska och internationella narkotikadebatten.

Varje träff passar bra för ett samtal på ca två studietimmar. Materialet består dels av boken Droghandboken: guide för föräldrar och andra nyfikna, men även korta filmer och texter som fungerar som igångsättare för samtal. Mellan träffarna 2, 3, 4 och 5 får deltagarna även uppgifter inför nästa träff. Dessa motsvarar totalt ca sex studietimmar

Träff 1: Hur ser det ut?
Vad är en drog och hur ser konsumtionen ut bland unga i Sverige?

Träff 2: Du spelar roll!
Hur kan man förebygga att unga testar narkotika?

Träff 3: Vad gör du om det händer?
Vad gör man om man misstänker eller upptäcker att en ung person i ens närhet använder narkotika?

Träff 4: Stärk dina argument!
Diskussion kring argument – och motargument – kring narkotika.

Träff 5: Och omvärlden?
Vill ni, så kan ni genomföra en femte träff kring svensk och internationell narkotikadebatt.

Läs mer och starta din studiecirkel här