Kommentar: Att bidra till gängkriminaliteten

Med anledning av den senaste tidens fokus på frågan om det är rätt eller fel att vädja till  dem som använder narkotika att avstå köp, då det stödjer gängkriminella kommer här några kommentarer:

Att de flesta som köper och använder narkotika bidrar till den gängkriminalitet vi ser torde vara ställt utom allt rimligt tvivel. Frågan är bara vilka dessa användare är?

En klar majoritet av mängden narkotika som används är troligen av personer som har ett beroende, givet det vi vet från studier om cannabis i andra länder och alkoholfrågan. För dem behövs vård och behandling snarare än budskap om att inte stödja gäng. Men vilka är de övriga, som använder narkotika då och då?

En studie från CAN visar att narkotikaanvändandet är ganska jämnt fördelat mellan socioekonomiska grupper, med något fler användare i gruppen med lägst utbildning, sysselsättning och inkomst och färre hos dem med högre utbildning och inkomst. Å andra sidan rör studien enbart personer mellan 25-64 år. I gruppen 24 år och yngre, som använder mest, känner vi inte till den socioekonomiska fördelningen. Men spelar det roll i detta fall?

Knappast budskapsmässigt, om det framgår att personer med beroende ska få vård och behandling. Är bilden att det enbart är rika som använder då och då stämmer den dock inte. Tvärtom används narkotika av alla tänkbara målgrupper – om än med lite olika fördelning – och de flesta bidrar genom sin användning till gängkriminaliteten.

Att vädjanden om att avstå ett beteende kan påverka vittnar många om vad gäller exempelvis rörelsemönster vid Corona, att avstå flygresor för klimatet eller att inte konsumera alkohol i närheten av barn. Ett budskap eller åtgärd passar sällan alla, men ett antal personer kommer troligen att avstå om de förstår att de bidrar till den situation med gängkriminalitet vi nu befinner oss i.

Vi ska heller inte glömma att en dominerande majoritet av befolkningen redan idag avstår narkotika. Även där är ett många medvetna om vad de inte vill vara med och stödja, vilket är viktigt för att inte fler ska börja använda. Enligt en opinionsundersökning som IPSOS genomförde för NPCs räkning 2021 svarade exempelvis tre av fyra av unga vuxna, 20-29 år, att den som köper illegal cannabis och annan narkotika är med och finansierar gängkriminalitet.

Vädjan om att avstå är dock bara en åtgärd av många för att få minska gängkriminalitet eller konsumtion av narkotika. Från NPC menar vi att det finns en narkotikapolitisk väg mellan hårdare straff och legalisering av cannabis. Våra förslag handlar bland annat om stora satsningar på förebyggande arbete samt på vård och behandling – men även smartare påföljder vid ingripanden. Se vår rapport: 8 punkter för en bättre narkotikapolitik

Posted in Aktuellt, Allmänt.