Kvinnors återhämtning efter beroende

Kvinnors återhämtning efter beroende

Sedan 2022 stöttar NPC Mulka Nisic, som doktorerar kring återhämtning, recovery. Forskningen har fokus på kvinnor i Sverige, Balkan och Storbritannien och deras upplevelser av stigma efter beroende. Mulka har nu fått sin första artikel kring studien publicerad i en vetenskaplig tidskrift och vi ställde några frågor till henne om innehållet.

Lyssna även gärna på vårt webbinarium med Mulka där hon, tillsammans med Tracey Ford – en av kvinnorna som deltagit i studien – beskriver sin forskning och metoden Photovoice. Du hittar webbinariet här. 


Du har nyligen fått en artikel publicerad – vad handlar den om?

– Artikeln What Constitutes Women’s Recovery from Addiction? Examining Lived Experiences and Recovery Capital of Women from Diverse European Backgrounds undersöker kvinnors återhämtning efter beroende med hjälp av metoden Photovoice, där fotografier används för att skildra personliga upplevelser.

– Genom bilderna har kvinnorna delat sina erfarenheter av återhämtning och belyst könsspecifika utmaningar, stigma och andra faktorer som påverkar deras väg tillbaka.


Vilka resultat är viktiga att ta med sig i arbetet?

– I studien identifierade vi elva teman som visar hur personliga, sociala och samhälleliga resurser påverkar kvinnors återhämtning. Resultaten betonar vikten av egenmakt, kamratstöd och gemenskap, men synliggör också hinder som stigma, könsnormer och ojämlikhet. 

– Genom metoden Photovoice gavs deltagarna en röst och det stärkte deras känsla av samhörighet – vilket är avgörande för en långsiktig återhämtning. Det är viktigt att inkludera kvinnors egna berättelser i forskning, policy och praktik för att skapa en mer effektiv och jämställd vårdkedja.


Vad har varit den drivande kraften bakom din forskning?

– Min forskning handlar om att lyfta fram kvinnors röster i återhämtning, särskilt de som lever med beroende, könsbaserat våld och social utsatthet. Genom att utgå från deras erfarenheter vill jag bidra till mer inkluderande och jämställda stödsystem och policyer, där återhämtning ses i sitt fulla sociala och kulturella sammanhang.

– Jag tror att framtiden för återhämtning/recovery finns att finna hos kvinnorna själva – hos de som redan lyckats att skapa en förändring, hittat nya vägar och tagit tillbaka makten över sina liv.