Öppet brev till regeringen om vikten av förebygg

Öppet brev till regeringen om vikten av att förebygga narkotikaanvändning

Den 19 februari sände NPC tillsammans med flera andra svenska organisationer ett öppet brev till socialminister Jakob Forssmed och finansminister Elisabeth Svantesson utifrån Oveidodeklarationen, som vi ställt oss bakom:

 

Öppet brev till regeringen angående att förebygga narkotikaanvändning

Vi som skriver till er är ett antal svenska organisationer som undertecknat den så kallade Oviedodeklarationen, som har fokus på förebyggande arbete av narkotikaanvändning (www.oviedodeclaration.org). Här har cirka 2 700 organisationer från närmare 170 länder världen över ställt sig bakom tio krav som skulle bidra till ett bättre förebyggande arbete.

I Sverige har narkotikaanvändningen inte minskat på många år. Vi vet att en nedgång skulle bidra till reducerade skador och minskat lidande för den enskilde och dess närstående, men även till lägre samhällskostnader. Folkhälsomyndighetens rapport ”Så kan samhällets kostnader påverkas vid ändrat narkotikabruk” (2024) visar att om förekomsten av narkotikaanvändning i Sverige varit i nivå med den fjärdedel länder med lägst rapporterad användning i EU, skulle det innebära en samhällsekonomisk besparing på 20,6 miljarder kronor per år.

Sverige har idag en hygglig struktur för att hantera det förebyggande arbetet, även om vissa omprioriteringar skulle behöva göras. Att strukturen dessutom naggats i kanten blir tydligt i Folkhälsomyndighetens rapport ”Den svenska narkotikasituationen 2023”, som visar att årsarbetstiden för kommunala ANDTS-samordnare mer än halverats de senaste tio åren. I rapporten konstateras vidare att ”förutsättningarna för ett kvalitativt narkotikaförebyggande arbete har försämrats” – detta trots att utvecklingen borde varit den motsatta.

Sedan 2014 har den nationella budgeten för ANDTS-området minskat från närmare 300 till knappt 100 miljoner kronor. Detta samtidigt som uppdraget utökats med bland annat spel om pengar. Narkotikautredningen (2023), föreslår ett tillägg på 42 miljoner kronor för ett förebyggande program med fokus på ungdomar. Det är som synes långt ifrån tillräckligt, varken i belopp eller inriktning.

I Oviedodeklarationen lyfter vi bland annat behovet av följande insatser:

  • Satsa mer resurser på förebyggande arbete.
  • Gör insatser tidigare i livet, redan vid graviditet samt barn- och ungdomstiden, via arenor som familjer och skola genom att bl a stärka skyddsfaktorer.
  • Nyttja evidensbaserade, datadrivna och systematiska mekanismer. Nyttja internationella standarder tillsammans med forskare. Utvärdera, utveckla och sprid sedan modeller utifrån detta.
  • Sätt in förebyggande arbetet i ett större sammanhang.
  • Även om frågan behöver prioriteras upp i Sverige kommer vi inte ifrån att behoven på många sätt kan vara än större i låg- och medelinkomstländer, där förebyggande arbete kan vara frånvarande utanför fina ord i policydokument. Här behövs Sveriges röst.
  • Vi har ett behov av att bygga upp nästa generation av förebyggare såväl som att ge kontinuerlig utbildning i frågan för de som redan är involverade.
  • Ständigt utvärdera insatserna och arbetet.

Dessa insatser, tillsammans med övriga inom Oviedodeklarationen hoppas vi även regeringen delar och gör allt för att implementera för att förebygga narkotikaanvändning.

 

Stockholm den 19 februari 2025

Annica Bergström, vice ordförande Föräldraföreningen mot Narkotika, FMN
Sara Brunskog, generalsekreterare, Svenska Frisksportförbundet
Håkan Eriksson, generalsekreterare, Sveriges Landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor
Göran Gredfors, ordförande, European Cities Against Drugs Sverige, ECAD Sverige
Lennart Karlsson, ordförande, Svenska Narkotikapolisföreningen, SNPF
Lars-Erik Larsson, ordförande, Anhöriga mot Droger
Peter Moilanen, chef, Narkotikapolitiskt Center, NPC
Lucas Nilsson, förbundsordförande, IOGT-NTO
Zahra Ousi, ordförande, Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkbildning, SSNF
Ingrid Rodman-Holmes, företrädare, kurator, Föreningen Bona Vias föräldrar
Semias Schenberg, verksamhetschef, LP-verksamheten
Simon Elfström Schönbeck, vice ordförande, Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF
Kristina Sperkova, president, Movendi International
Eva Malmgren Thörnblom, ordförande, Drogfri Uppväxt
Jessica Vikberg, ordförande, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS
Cressida de Witte, World Federation Against Drugs, WFAD
Karin Öberg, ordförande, Stockholms Länsnykterhetsförbund
Mona Örjes, förbundsordförande, Junis