Vård och behandling

Varje år sker över 500 narkotikarelaterade dödsfall i Sverige. För att få till en förändring krävs en rad insatser. Det handlar både om att stärka och utveckla det som är bra och att våga tänka nytt. Antalet personer som söker hjälp för sin narkotikaanvändning har den senaste tioårsperioden ökat och många av dem som avlider är redan kända av vården. Det visar på behovet av tidigare, snabbare och bättre stöd och insatser.

Flera initiativ är redan på gång – exempelvis för att täppa glappen mellan beroendevården och psykiatrin för dem som lider av samsjuklighet samt utbyggnaden av nässprayen Naloxon, som kan häva överdoser. Men mer måste göras. Inte minst är det viktigt med en sammanhållen vårdkedja med tillgång till rätt vård och behandling för den enskilde individen – men även stöd till bostad, arbete och ett social sammanhang för att lyckas med sin återhämtning.

Här är några åtgärder som kan bidra till en bättre vård:

  • Inför en så kallad ”god samaritlag” så att den som larmar 112 vid en överdos inte riskerar att dömas för ringa narkotikabrott.
  • Se över möjligheterna till andra påföljder vid ringa narkotikabrott – där de med konstaterad beroendesjukdom kan hänvisas till vård snarare än böter.
  • Ge möjlighet att kunna välja mellan drogfri och läkemedelsassisterad behandling. Komplettera LARO-behandling med psykosocialt stöd. 
  • För att vägen till återhämtning ska fungera behöver civilsamhället finnas med i både planering och insatser.

Det händer mycket i narkotikapolitiken, cannabis tillåts i allt fler länder och stora ekonomiska intressen påverkar debatten, marknaden och framtiden. Samtidigt vet vi allt mer om effekterna av cannabis på individer och samhälle. Trots det upplever många att de inte har tillräcklig kunskap och vågar därför inte debattera eller argumentera för sin åsikt. Hur många människor i Sverige har ett skadligt bruk eller beroende av narkotika? Vi har tidigare i podden klagat över bristen på mätningar – nu har två olika tagits fram på kort tid. Peter Moilanen och Pierre Andersson diskuterar vad de kommer fram till. Samtidigt vet vi allt mer om effekterna av cannabis på individer och samhälle.

  • Det händer mycket i narkotikapolitiken, cannabis tillåts i allt fler länder.
  • Samtidigt vet vi allt mer om effekterna av cannabis på individer och samhälle.
  • Trots det upplever många att de inte har tillräcklig kunskap.

NPC rapport:

Delstater och provinser i Nordamerika tänker om och tänker nytt, med smartare påföljder och fokus på recovery.

NPC rapport:

Vilka lärdomar kan vi dra av Portugals narkotikapolitik? Kanske andra än vad som lyfts i debatten!

NPC rapport:

Delstater och provinser i Nordamerika tänker om och tänker nytt, med smartare påföljder och fokus på recovery.

NPC rapport:

Vilka lärdomar kan vi dra av Portugals narkotikapolitik? Kanske andra än vad som lyfts i debatten!