Idag skriver vi i en debattartikel på popNAD om behovet av ytterligare forskning kring cannabisen skadeverkningar och vad en ökad konsumtion skulle kunna medföra i hälsoeffekter, bland annat vad gäller samband med hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. I ett försök att klargöra det senare bad vi Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikafrågor att titta närmare på detta, vilket resulterat i rapporten ”Cannabis och risken för cancer – Vad säger aktuell forskning?” (Mats Ramstedt, 2022). Rapporten bygger på en forskningsöversikt om sambandet mellan cannabis och cancer utifrån resultaten av de studier, genomförda mellan 1973 och 2019, som ingår i översikten.
Översikten konstaterar att de finns en svag evidens för att långvarig cannabisanvändning är kopplad till utveckling av testikelcancer, men att evidensen är otillräcklig gällande andra cancerformer, som till exempel lungcancer och cancer i huvud och hals. Det betyder inte att det inte kan finnas ett samband mellan cannabis och cancer. Anledningen till svag eller otillräcklig evidens beror enligt översikten bland annat på att få personer ingår i studierna och deras cannabisanvändande var kartlagt på ett bristfälligt sätt samt att kvaliteten i studierna var relativt låg.
Utifrån nuvarande forskningsläge finns all anledning att i Norden inte införa åtgärder som riskerar att öka konsumtionen av cannabis i samhället. Att istället prioritera förebyggande arbete för att hålla nere användandet torde vara en god investering utifrån vad vi i dagsläget känner till, och inte känner till, om cannabisrelaterade skador.
Läs artikeln här
Läs rapporten här